8 Eylül 2012 Cumartesi

Maç oyunları sadece maç oyunları değildir

Maç oyunları, özellikle erkeklerin büyük ilgi gösterdikleri oyunlardandır. Bazı oyun kategorileri bazı cinsiyetlere daha yakın oldukları bilinmektedir. Örneğin; barbie oyunları kızların ağırlı olarak oynadıkları, maç oyunları ise erkekleri ağırlıklı olarak oynadıkları oyun kategorilerindendir. Ancak pepee oyunları ise her iki cinsiyete de eşit olarak hitap ettiği bilinmektedir.
Maç oyunlarının erkek egemenliğinde oynanması, futbolun erkek egemenliğinde olmasının bir sonucudur. Ancak son yıllarda Türkiye ve dünyada futbolu takip eden kız sayısında da önemli artışlar yaşanmaktadır. Bu da maç oyunlarına kızların bir nebze olsun daha çok ilgi gösterdikleri anlamına gelir.

Maç oyunlarına erkek gözü ile bakacak olursak, erkeklerin bu tür oyunlar ile hırs ve rekabet duygusunu yaşadıkları platformlardır. Oyun oynayan her erkek, belirli aralıklar ile maç oyunları oynar. Maç oyunları sadece eğlence amaçlı oynanır. Herhangi bir para kazanma kaygısı güdülmeden, boş zamanları değerlendirmek ve eğlenceli zaman geçirmek için tercih edilir.

Maç oyunlarına kız gözü ile bakacak olursak, bir kesim koca koca adamlar televizyonda bir topun peşinden koştuğu yetmiyormuş gibi bir de bilgisayarda koşuyorlar şeklinde tepkiler göstermektedir. Ancak futbolu ve sporu takip eden kızlar ise, zaman zaman maç oyunları oynamaktadır. Şuan için kızların maç oyunlarına olan ilgisi sadece basket maçları ile kısıtlıdır. Yakın gelecekte bu sayının daha da artacağı ön görülmektedir.

Maç oyunlarının birleştirici ve bütünleştirici bir yanı da bulunmaktadır. Maç oyunları oynayan çocuklar, eğlenceli buldukları maç oyunlarını arkadaşları ile paylaşıyor ve beraber oynamanın keyfini yaşıyorlar. Ayrıca gerçek hayatta karşılaştıklarında muhabbet edece yeni bir konu doğuyor. Maç oyunları aşırıya kaçılmadan oynandığı sürece, çocukların sosyal hayatını düzenleyici görevler de üstlenmektedir. Oyun çocukların ilgi alanı doğrultusunda şekillenen, onların hayal güçlerini geliştiren olgulardır. Uzmanlar tarafından çocukların oyun oynayarak büyümesi tavsiye edilir. Sebebi ise çocukların bilişsel gelişimini, hayal gücünü ve yaratıcılığını olumlu yönde etkilemesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder