4 Eylül 2012 Salı

Kaliteli maç oyunları tasarlamak

Eğer yeterli düzeyde oyun tasarımı hakkında bilginiz varsa çeşitli oyun sitelerinde maç oyunları alanında en çok oynanan oyunlar sizin oyunlarınız olabilir. Maç oyunları yapmak için öncelikle ön bilgi toplanız gerekir. Hitap edeceğiniz kitleyi önceden bilmeli ve oyun içerisinde yer vereceğiniz animasyon ve grafiklerde bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Piyasada yer alan maç oyunlarının hemen hepsi flash ile yapılmış oyunlardır. İhtiyaç analizi yapıldıktan sonra, oyunu tek başınıza mı yoksa grup halinde mi yapacağınıza kara ver vermelisiniz. Eğer dışarıdan destek alacaksanız, oyunu, kodlama, grafik, intro animasyonu, veri tabanı (skor bilgisi tutacak ise) gibi çeşitli alanlara bölmeniz daha yararlı olacaktır. Grup içerisinde görev paylaşımı yapılırken her birey kendisinin uzman olduğu konuyu almalıdır. Bu sayede ortaya çıkacak olan maç oyunları daha profesyonel olacaktır.

Daha önceden yapılmış maç oyunlarını incelemenizde fayda var. Maç oyunları çok farklı dallara ayrılır. Futbol oyunu, penaltı oyunu, eğlence amaçlı yapılmış maç oyunları gibi bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Programlama kabiliyetinize size en uygun dalı seçmelisiniz. Eğer oyun programcılığında çok fazla deneyiminiz yoksa eğlence amaçlı yapılmış maç oyunlarını incelemelisiniz. Zira bu tür oyunlarda üst düzey kod bilgisi gerekmez.
Maç oyunlarında görev paylaşımı yapıldıktan sonra her üye kendi üzerine düşen görevi yapar. Son olarak bir kişi parçalara ayrılmış oyunu birleştirir. Oyunu birleştirme işlemi düşüldüğü kadar kolay bir şey değildir. Maç oyunlarını birleştirme sırasında çeşitli hatalarla karşılaşmak olasıdır.

Maç oyununu bir bütün haline getirdikten sonra, bir flash oyun sitesinde test edilir. Maç oyununda grafiksel ya da kod bakımından herhangi bir hatanın olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir problem yaşanıyorsa, maç oyunu yayından kaldırılır ve hata ayıklama işlemine geçilir. Hata ayıklama işleminde google sizin en büyük dostunuz olacaktır. Hatayı çözmek için internette yer alan forum siteleri size yardımcı olabilir. Daha önce sizin hatanıza benzer hatalar ile karşılaşmış ve çözümünü bulmuş kişilere ulaşarak onlardan yardım isteyebilirsiniz. Pepee oyunları ve barbie oyunları da bu şekilde yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder