4 Haziran 2012 Pazartesi

Tatil Seçimi Nasıl Yapılmalıdır..

1. MEVSİME GÖRE TATİL SEÇİMİ Hizmet sektöründe turizm kar oranlarının yadsınmayacak ölçüde yüksek değerlerde seyrettiği bir alandır . Yaşanan 4 mevsime göre farklı hizmetler şirketler tarafından insanlara sunulmaktadır.Kış turizmi,yaz turizmi, kültür turizmi vb. birçok çeşit tatil alternatifi sunulmaktadır. Aylara göre de gidilecek tatil seçenekleri de bulunmaktadır. İşte mevsimsel değişikliklere göre sunulan hizmetlerden bazılarını örnek verebiliriz.
2. YAZ AYLARINDA TERCİH EDİLEN TATİL SEÇENEKLERİ Örneğin yaz aylarında tatil yapmak isteyenler genel olarak havanın sıcak olmasının da etkisiyle denize kıyısı olan yerleşimleri, tekne ile açılabilinecek, eğlenebilecek mekanların olduğu , dinlenebilecekleri alanları tercih etmektedirler. Turizm şirketleri talep edilen bu nedenlerden ötürü hizmetlerini yazlık mekanlardan yana sunmaktadırlar.
3. MEVSİMSEL KÜLTÜR TURİZMİ Ayrıca yaz aylarında turizm şirketleri kültür turizmini de sunmaktadırlar. Karadeniz yaylalarına yapılan geziler büyük ilgi görmektedir. Karadeniz'e yapılan turların mevsim şartları ile büyük ölçüde ilgisi vardır.Çünkü yılın büyük bölümünde yağışlı ve soğuk olan Karadeniz sadece ilkbahar ve yaz dönemlerinde gezilmeye elverişli hale gelmektedir. Yılın bu dönemlerinde turlar düzenlenmektedir.
4. KIŞ MEVSİMİNDE TURİZM Mevsimlerle turizmin arasındaki ilişki kış aylarında da farklı alanlarda mevcuttur. Örneğin kış mevsiminde insanların talepleri hava şartlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Soğuyan hava ve yağan karlarla beraber kayak turizminde talebin artması sonucunu doğurur.Böylece ülkemizde Uludağ, Kartalkaya gibi kayak merkezlerine olan istek artar. Ayrıca kış aylarında kaplıca ve sıcak su kaynakları olan bölgelere de yoğun bir talep oluşur.Böylece mevsimlere göre turizmin değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz.
5. MEVSİMSEL HİZMET OLARAK GRİP AŞISI Mevsimsel bir hastalık olan grip günümüzde oldukça gündemde olan bir konudur. Genelde bahar aylarında görülme oranları oldukça yüksektir. Tedavi edilmedikçe ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu hastalıktan korunmak için uygulanan bir yöntem grip aşısıdır. Ancak bu aşının uygulanması belli aylarda olmak zorundadır. Doktorlara göre eylül ve ekim aylarında aşının yapılması gribe karşı koruma sağlamaktadır. Bu yüzden bu dönemlerde talep oldukça artmaktadır. Mevsimsel bir hizmet olarak sunulan aşısının üretimi bu aylarda artış göstermektedir.
6. MEVSİME GÖRE ARTIŞ GÖSTEREN BANKA KREDİSİ ÇEŞİTLERİ Bankalar birçok konuda çeşitli hizmetler sunmaktadırlar. Bunlardan birisi ihtiyaç kredileridir. Çeşitli ihtiyaçlara göre bankalar insanlara kredi hizmeti sunmaktadırlar. Tatil kredisi, eğitim kredisi ,evlilik kredisi gibi birçok ihtiyaca yönelik hizmetleri vardır. Değişen mevsimlere göre bankaların verdiği kredilere yönelik taleplerde artış veya azalış göstermektedir.
7. MEVSİMSE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREN BANKA KREDİLERİ Yaz tatilleri, bayram tatilleri, hafta sonu tatilleri. Yurt dışı seyahatleri, yeni ve farklı deneyimler yaşama isteği ile insanlar kendilerini iyi hissedeceği ortamlarda bulunmayı isterler. Bunu analiz eden bankalarda insanların ihtiyaçlarını karşılamaları için tatil kredileri sunarak farklı mevsimlere göre farklı krediler vererek hizmette bulunurlar. Daha çok yaz aylarında tatil ihtiyacı ortaya çıktığı için düşük faiz oranlarıyla insanları bu alana yönlendirmektedirler.
8. MEVSİME GÖRE FARKLILIK GÖSTEREN BANKA KREDİLERİ İlkbahar ve yaz aylarında nişan, düğün gibi organizasyonların oranının oldukça artması nedeniyle bankalar bu dönemlerde evlilik kredisi vererek insanlara kolaylık sunmaktadırlar. Verilen bu hizmet farklı aylarda artan taleple yakından ilişkilidir. Ayrıca eğitim kredilerine olan talep de okulların başladığı eylül ve ekim aylarında artış gösterir. İyi bir eğitim için özel okulların seçilmesi, eğitim materyallerinin karşılanması, ya da yüksek lisans ve yurt dışı eğitim için banka kredileri sunulmaktadır.
9. HİZMET ÜRETİMİ İÇİNDE MEVSİMLİK İŞÇİLER İşgücü de bir hizmet üretimidir. Sanayi, inşaat, tarım ve hizmet sektörleri olarak işgücünü sınıflandırabiliriz. Mevsimlik işçilerde hizmet üretimi içinde yer almaktadırlar. Adlarından da belli olacağı gibi tarımda çalışan bu grup mevsimlik ürünlere göre hizmet sunmak için belli bölgelerde çalışmaktadırlar. Daha çok bahar ve yaz aylarında ürünlerin toplanması aşamasında yer almaktadırlar. Böylece sunulan hizmet bu aylarda artış göstermekte ayrıca işsizlik oranlarında da dalgalanmalara neden olmaktadırlar.
10. HİZMET ÜRETİMİNDE REKLAMLARIN YERİ Reklamlar ve reklamcılıkta bir çeşit hizmet üretimidir. Üretilen ürünün elbette ki birde pazarlama aşamasının olması gerekmektedir. Bu da reklamlarla büyük kitlelere duyurulur. Ayrıca reklamların mevsimsel değişimlerle yakından ilgisi bulunmaktadır. Örneğin coca cola firmasının reklam kampanyalarını ele alırsak mevsimsel değişikliklerini yakından inceleyebiliriz.
11. MEVSİMLİK TALEBE GÖRE HİZMET ÜRETİMİ COCA COLA ÖRNEĞİ COCA COLA firması yaz aylarına gelirken ve sıcak günlerde susuzluğu arttırıcı, serinletici his uyandıran reklam kampanyaları düzenlemektedir. Reklamın rasyonel ve duygusal güdüleri harekete geçirici özellikleri vardır. Bu tarz reklamlarla duygusal güdülerimiz etkilenerek o ürünü talep etmeye başlarız. Ayrıca yaz aylarına doğru insanlarda fit görünmek.,zayıf olmak ve dikkat çekme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu nedenle de COCA COLA firması o zaman light kola ürününün reklamını yaparak bu ihtiyaca cevap vermeyi amaçlar.
12. MEVSİMLİK TALEBE GÖRE HİZMET ÜRETİMİ COCA COLA ÖRNEĞİ Coca cola ramazan ayında da reklamlarını bir sofrada beraber olmak başlığı altında toplayarak kendi ürününü pazarlamaktadır. Kış aylarında ise hepimizin hatırlayacağı gibi kutup ayılarıyla ilgili bir reklam düzenleyerek hem küresel ısınmaya dikkat çekmiştir hem de soğukta ailelerimizle birlikte olup coca cola içmemizi teşvik edici bir reklam kampanyası oluşturmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder